Lehdistötiedote 8.3.2019

Sote- ja maakuntauudistus kaatui lopullisesti tänään. Nyt on korkea aika oivaltaa, että ei ole kenenkään intressissä jatkuvasti yrittää tehdä liian isoja uudistuksia liian lyhyessä ajassa.

– Maakuntauudistuksen kaatuminen avaa uusia hyviä mahdollisuuksia. Hallituksen ajama maakuntamalli ei sallinut alueellisten eroavuuksien huomioonottamista ja malli olisi ollut todella huono Uudellemaalle. Joustoa tarvitaan, jotta kaikki alueet voivat olla elinvoimaisia – yksi malli koko maassa ei enää vastaa tarpeita. Nyt tarvitaan paikallisista olosuhteista lähtevä kunta- ja aluepolitiikkaa, sanoo kansanedustaja Mikaela Nylander.

– Hallituksen ajamasta mallista puuttuu demokraattisia elementtejä ja kunnista siirrettävien tehtävien määrä oli aivan liian suuri. Uudenmaan maakunnan budjettialijäämä heti alusta olisi ollut huikeat 250 miljoonaa euroa ja koska maakunnille ei esitetty verotusoikeutta alijäämän kattaminen olisi tarkoittanut palveluiden karsimista, toteaa Nylander.

– Soteuudistus voi hyvin edetä ensi kaudella antamalla myös kunnille oikeus tuottaa sotepalveluita tietyin edellytyksin. Vaiheittainen palvelusetelien käyttöönotto mahdollistaisi paitsi tietyn valinnanvapauden myös korjausliikkeitä mikäli näitä tarvitaan, sanoo Nylander

– Soteuudistus on jo aiheuttanut, että pienet ja keskisuuret paikalliset tai alueelliset yritykset terveysalalla on myyty isoimmille ketjuille soteuudistuksen tuomien vaatimusten pelossa. Nyt voimme välttää samojen virheiden tekemistä kuin vanhustenhuollossa, toteaa Nylander.

– Hallinnosta lähtevät mallit eivät ratkaise niitä ongelmia mitä meidän alun perin piti ratkaista – lääkäripalveluiden huonoa saatavuutta perusterveydenhuollossa. Palkkaamalla lisää lääkäreitä ja sairaanhoitajia perusterveydenhuollossa saadaan kyllä terveyskeskukset toimimaan jälleen, sanoo Nylander.

 
Mikaela Nylander

050-511 3029